دوره 4، شماره 3 - ( 1403 )                   جلد 4 شماره 3 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:
Mendeley  
Zotero  
RefWorks

Parvazmanesh B. soft criterias of epistemic systems; from transcendent's explanation to application in Aristotelian logic. jpt 2024; 4 (3)
URL: http://jpt.modares.ac.ir/article-34-76001-fa.html
پروازمنش بهزاد. معیار های نَرم نظام‌های معرفتی؛ از تبیین صدرایی تا کاربست در منطق ارسطویی. اندیشۀ فلسفی. 1403; 4 (3)

URL: http://jpt.modares.ac.ir/article-34-76001-fa.html


گروه فلسفه و منطق دانشکده علوم انسانی دانشگاه تربیت مدرس ، b.parvazmanesh@gmail.com
چکیده:   (127 مشاهده)
خصوصیات مجموعه‌های علمی به دو دسته ویژگی‌های صحت (سخت) و کمال (نرم) تقسیم می‌شود. از ویژگی‌های اصلی معیارهای سخت این مجموعه‌ها داشتن توجیه و انسجام لازم است. معیارهای نرم پس از معیارهای سخت مطرح می­شوند و بر کمال مطلوب این مجموعه­ها؛ مانند روانی، کارایی و خوش­خوانی آنها متمرکز هستند. مؤلفه­های معیار نرم می­تواند متعدد باشد. این پژوهش مهم­ترین مؤلفه­های معیار نرم را هفت ویژگی سادگی و وضوح، تناسب و توازن، تناظر، دوسویگی، تراگذری، تقارن و خودساختگری می­داند و ضمن تبیین فلسفی معیار نَرم بر مبانی حکمت ­متعالیه، برای دستیابی به توضیح و تبیین بیشترِ مؤلفه‌های این معیار، این شاخص در جداول نسب مفاهیم و نیز جداول پایه و کاربردی محصورات متصادق و متقابل منطق؛ ابتدا استخراج، با مؤلفه­های معیار نرم ارزیابی و ضمن تشخیص برخی ضعف­ها در این جداول، پیشنهادهایی جهت رفع آنها ارائه، نتایج مثبت پیاده‌سازی این شاخص در آنها ارزیابی می­ شود. این روش ارزیابی این معیار را واقعی­ تر و در علمی کاربردی و راهبردی و با مخاطب عام مورد ارزیابی قرار می­ دهد. نتیجه این امور به طور معناداری مثبت بوده و پیشنهادات بر کارایی و زیبایی جداول اصلی و نیز پیشبرد این پروژه افزود. کلیه مراحل به روش توصیفی تحلیل منطقی بوده و نتیجه آن است که با انجام اصلاحات مزبور بر کارآمدی و پرداخت این جداول افزوده می­ شود.
     
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: منطق و فلسفۀ منطق (اسلامی)
دریافت: 1403/4/18 | پذیرش: 1403/8/6 | انتشار: 1403/8/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.