دوره 1، شماره 3 - ( 1400 )                   جلد 1 شماره 3 صفحات 227-213 | برگشت به فهرست نسخه ها

Download citation:
Send citation to:

Barzegar Tabrizi F, Dibaji S. A Critical Look on Polkinghorne's Point of View; Insufficiency of Uncertainty Principles in Physics to Explain Divine Agency. jpt 2021; 1 (3) :213-227
URL: http://jpt.modares.ac.ir/article-34-48924-fa.html
برزگر تبریزی فائزه، دیباجی سید محمدعلی. ملاحظات انتقادی بر دیدگاه پوکینگ‌هورن؛ نابسندگی قواعد فیزیک نامتعین‌ها برای تبیین عاملیت الهی. اندیشۀ فلسفی. 1400; 1 (3) :213-227

URL: http://jpt.modares.ac.ir/article-34-48924-fa.html

1- گروه فلسفه دین، دانشکده الهیات، پردیس فارابی، دانشگاه تهران، قم، ایران ، barzegarTF@ut.ac.ir
2- گروه فلسفه دین، دانشکده الهیات، پردیس فارابی، دانشگاه تهران، قم، ایران
چکیده:   (1442 مشاهده)
عاملیت الهی در فلسفه دین، به این مسأله می‌پردازد که خداوند فاعلیت خود را در جهان انسان و در جهان اجسام چگونه اعمال می‌کند. پوکینگ‌هورن برای پاسخ به این پرسش، روش خاص خود را دارد. رویکرد الهیاتی پوکینگ‌هورن، تلفیقی از الهیات کلاسیک از یک طرف و الهیات پویشی و الهیات گشوده از طرف دیگر است. او از طرفی معتقد است که خدای الهیات کلاسیک، بیش از اندازه دور از دسترس است و از طرف دیگر نگاه متافیزیکی و الهیات تفکر پویشی را هم نقد می‌کند. فیزیک جدید با موقعیت‌های نامتعینش که بر اساس نسبیت انیشتین، نظریه کوانتوم و نظریه آشوب تعریف می‌شود، نقطه ثقل نظریه پوکینگ‌هورن برای تبیین سازوکار عاملیت خداوند است. جهت‌گیری خاص در قبال مسأله تکامل، وحدت دوجنبه‌ای و تشبیه رابطه خدا با جهان به رابطه ذهن با بدن، از دیگر مواردی است که در نظریه‌پردازی پوکینگ‌هورن درباره عاملیت خداوند در جهان مطرح شده است.
متن کامل [PDF 524 kb]   (832 دریافت)
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فلسفۀ دین (مدرن)
دریافت: 1399/10/16 | پذیرش: 1400/4/8 | انتشار: 1400/11/3
* نشانی نویسنده مسئول: قم، دانشگاه تهران، دانشکده الهیات، گروه فلسفه دین