دوره 1، شماره 3 - ( 1400 )                   جلد 1 شماره 3 صفحات 247-229 | برگشت به فهرست نسخه ها

Banaie Kashtyan M, Zamani S, Taghaie N. The Reflection of Kierkegaard's Thought in Sartre's (Dramatic) Works of Art. jpt 2021; 1 (3) :229-247
بنایی‌کشتیان محمدحسین، زمانی سیدصادق، تقوایی ناصر. بازتاب اندیشه کیرکگارد در آثار هنری (نمایشی) سارتر. اندیشۀ فلسفی. 1400; 1 (3) :229-247

1- گروه فلسفه هنر، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران
2- گروه هنر، دانشکده هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، ایران
سارتر فیلسوف بزرگ و هنرمندی خلاق است که اندیشه‌های اگزیستانسیالیسم را به‌طور ماهرانه در آثار هنری به‌ویژه در آثار نمایشی به تحریر درآورده است. اما هدف این مقاله، بررسی و نقد تلاش‌های سارتر است که خواسته «اندیشه‌های فلسفی اگزیستانسیالیسم را مانند «فاصله‌گذاری» «نگاه» و «انتخاب» و غیره هم به سبک اجرا، نگارش، کارگردانی، بازیگری و حتی صحنه و تماشاچی تعمیم دهد. در این راستا، ضمن ابراز نظریات استه‌تیک در هنر در این موارد و موضوعات، نظریات سارتر از جمله «تئاتر موقعیت» «تحلیل روانی»، «زمان»، «مکان» و موارد مطرح‌شده در بالا که در تئاتر و سینما رمان مورد بحث قرار گرفته است و سارتر بر بنیاد ایده‌های فلسفی‌اش ابراز نموده است، به روش تطبیقی و توصیفی، تحلیلی و با شیوه آزمایشات و تجربیات شخصی در عرصه کارگردانی تئاتر و فیلم و سریال را به مقایسه می‌گذاریم و به پاسخ این سؤال که آیا این نظریات در همه هنرها و همه سبک‌های هنری و مکاتب به‌ویژه سینما و تئاتر مصداق دارد یا ندارد، به بحث و بررسی می‌پردازیم تا روشن شود که آیا این نظریات و تعمیم‌هایی که در ذهن سارتر می‌گذرد تا چه اندازه مورد تأیید صاحبان فن و نظریه‌پردازان دسته تیک در هنر می‌باشد؟ سارتر اگرچه مباحث فوق را در حضور آلبرکامو، ژان کوکتو، ژان لویی بارو از بزرگان هنر فرانسه به بحث و گفتگو گذرانیده است ولی ضمن تقدیر و پاسداشت سارتر به‌عنوان یک فیلسوف و نویسنده تئاتر، برخی نظریات او در عرصه بازیگری، صحنه، تئاتر و سینما و تماشاچی و حتی نگارش نه‌تنها عمومیت ندارد، بلکه در مواردی از اندیشه‌هایی خام و گاه دستوری و ذهنی و غیرواقعی، برخوردار بوده‌اند و در این مقاله از دیدگاه استه‌تیک در هنر به اثبات آن مبادرت ورزیده‌ایم.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فلسفۀ هنر (قاره‌ای)
دریافت: 1400/4/6 | پذیرش: 1400/10/6 | انتشار: 1400/11/19
* نشانی نویسنده مسئول: سنندج، بلوار پاسداران، تقاطع سعدی، دانشگاه آزاد اسلامی، گروه فلسفه هنر