دوره 3، شماره 1 - ( 1401 )                   جلد 3 شماره 1 صفحات 87-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abdollahi S, Nasiri M. Murphy’s Holistic Physicalism on Mind Problem. jpt 2023; 3 (1) :73-87
عبدالهی سیامک، نصیری منصور. فیزیکالیسم کل‌انگارانه مورفی در مواجهه با مساله‌ ذهن. اندیشۀ فلسفی. 1401; 3 (1) :73-87

1- گروه فلسفه، دانشکده الهیات، دانشکدگان فارابی، دانشگاه تهران، مشهد، ایران
2- گروه فلسفه، دانشکده الهیات، دانشکدگان فارابی، دانشگاه تهران، قم، ایران
ننسی مورفی بر مبنای تعامل علم و دین، به تقریر خاصی از فیزیکالیسم غیرتحویلی روی می‌آورد که با استفاده از علم تجربی، فیزیکالیسم و کتاب مقدس، فیزیکالیسم کل‏انگارانه­­اش را صورت‌بندی کند؛ موضعی میانه­ دوگانه­انگاری جوهری و وهم­انگاری که انسان­ها را ابدان روحانی­ تعریف می‏کند و مسأله ذهن را درونش مستتر دارد. مورفی روح را با پیش‏فرض­های الهیاتی­اش وارد فیزیکالیسم کل‏انگارانه می­کند و نه با شواهد علمی و استدلال­های فلسفی. وجه تمایز فیزیکالیسم غیرتحویلی از فیزیکالیسم تحویلی التفات به شکاف تبیینی در مسأله "ظهور" است. فیزیکالیسم کل‏انگارانه این شکاف را پر نکرده و تنها شکل مسأله را از تبیین رابطه اجزاء انسانی، به تبیین رابطه ابعاد انسانی تغییر داده است. بنابراین تلفیق تلقیات جهانی و ضعیف ظهور، به همراه آموزه‏های ایجابی و سلبی فیزیکالیسم کل‏انگارانه، یعنی استفاده از فیزیکالیسم کل­انگارانه خالص و پرهیز از واردکردن پیش‏فرض‏های الهیاتی در یک نظریه فلسفی، می­تواند برای حل مساله ذهن گره‌گشا باشد.
متن کامل [PDF 1105 kb]   (734 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (2 مشاهده)
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فلسفۀ ذهن (تحلیلی)
دریافت: 1401/8/1 | پذیرش: 1401/12/13 | انتشار: 1401/12/19
* نشانی نویسنده مسئول: مشهد، خیابان شهید کامیاب، دانشکدگان فارابی، دانشکده الهیات.