دوره 4، شماره 2 - ( 1403 )                   جلد 4 شماره 2 صفحات 159-141 | برگشت به فهرست نسخه ها

Download citation:
Send citation to:

Arabgoorchooee F, Khazaei Z, Javadi M. Epistemic Responsibility in John Heil Viewpoint. jpt 2024; 4 (2) :141-159
URL: http://jpt.modares.ac.ir/article-34-73405-fa.html
عرب گورچوئی فاطمه، خزاعی زهرا، جوادی محسن. مسئولیت معرفتی از منظر جان هیل. اندیشۀ فلسفی. 1403; 4 (2) :141-159

URL: http://jpt.modares.ac.ir/article-34-73405-fa.html

1- گروه آموزشی معارف اسلامی، دانشکده حقوق و الهیات، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران
2- گروه ﻓﻠﺴﻔﻪ و کلام اسلامی، دانشکده الهیات و معارف اسلامی، دانشگاه ﻗﻢ، ﻗﻢ، ایران
3- گروه فلسفه اخلاق، دانشکده الهیات و معارف اسلامی، دانشگاه ﻗﻢ، ﻗﻢ، ایران
چکیده:   (672 مشاهده)
جان هیل با قبول نقش اراده در پذیرش و شکل‌گیری، و حفظ و به‌کارگیری روش‌های مولد باور، بر مسئولیت انسان در برابر باورها تاکید دارد. با وجود دفاع هیل از اراده‌باوری غیرمستقیم، وی سیری تشکیکی از مستقیم و بی‌واسطه‌بودن نقش اراده در روش کسب باور و حفظ باور تا غیرمستقیم و باواسطه‌بودن تاثیر آن در پذیرش و کسب باور را دنبال می‌کند. هیل در شکل‌دهی باورها، اراده‌باوری مستقیم را که مبتنی بر تصور مشهور دکارتی است نمی‌پذیرد؛ اما با تفکیک میان اراده‌باوری مستقیم و غیرمستقیم، شرح مفهوم فعل پایه و غیرپایه و بیان روش‌ها و تکنیک‌هایی همچون تغییر رفتاری، تلاش می‌کند پذیرش و شکل‌دهی باورها را نیز تحت کنترل ارادی اما غیرمستقیم افراد تفسیر کند. در این پژوهش با به‌کارگیری روش تحلیلی-انتقادی برآنیم تا نشان دهیم با اصلاح و تعدیل دیدگاه هیل، پذیرش مسئولیت معرفتی بر اساس دیدگاه اراده‌باوری غیرمستقیم معنادار است.

متن کامل [PDF 703 kb]   (80 دریافت)
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: معرفت‌شناسی (مدرن)
دریافت: 1402/10/24 | پذیرش: 1403/3/19 | انتشار: 1403/4/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

بازنشر اطلاعات